GÖLKÖY’ DE BİR İLK DAHA! Mamografi Cihazı Hizmet Vermeye Başladı!.
28 Mart 2019

                                                                                                        GÖLKÖY’ DE BİR İLK DAHA!
          Gölköy Devlet Hastanesi’ nde “Dijital Mamografi Cihazı” hastaların hizmetine girdi. Daha düşük radyasyon riski ile avantaj sağlayan Mamografi Ünitesi’nde, meme kanseri teşhisi kolay ve hızlı bir şekilde yapılacak. 
           Erken Tanı Hayat Kurtarır... 
          Mamografi’nin meme kanserinin teşhisi için öneminden bahseden Radyoloji Uzmanı Dr. Serdar ALTAY “Kadınlarda ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer alan meme kanserinin erken dönem tanısında en etkili görüntüleme yöntemi  mamografidir. Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadın ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlar düzenli olarak mamografik taraması yaptırması öneriliyor. Yapılacak bu düzenli taramaların meme kanserine bağlı ölümleri ortalama %30 azalttığı biliniyor. Erken tanı hayat kurtarır. Çünkü meme kanseri ne kadar erken saptanırsa tedavisi o kadar başarılı yürütülebiliyor. Mamografi ünitemizde kullandığımız yeni cihazımız klasik mamografi görüntülemesinden farklı olarak dijital bir sisteme sahip. Bundan dolayı çekim esnasında alınan radyasyon dozu düşüktür. Buda yıllık tarama yaptıracak hastalarımız için avantaj sağlamaktadır. Sıkça sorulan sorulardan biri de şudur: Mamografi nasıl ve ne zaman çekilmelidir? Çekim sırasında memelerin cihaz üzerinde bulunan iki plaka arasında kısa süreli sıkıştırılması gerekir. Bu nedenle memelerin en az hassas olduğu dönem seçilmelidir. Adet bitimini takip eden hafta, memelerin en az hassas olduğu ve yine memelerdeki şişliğin de en az olduğu dönemdir. Çekim için bu dönemin seçilmesi daha uygundur. Mamografinin faydasına değinecek olursak kendi kendine ya da hekim tarafından yapılan muayenelerde ancak 1,5–2 cm ve daha büyük boyutlu kitleler saptanabilirken, mamografi meme içindeki değişiklikleri 0,5 santimetrenin altındayken dahi tespit edebiliyor. Bu da tanı ve tedavinin 2 yıl önce başlaması anlamına geliyor. Bir meme tümörü doktor ya da hastanın kendisi tarafından yakalandığında ortalama 8-10 yıllık oluyor. Çekimden önce kozmetik malzeme kullanılmaması gerekiyor. “ dedi. 
           Hastalarımızın Ordu İl Merkezi’ ne Gitmesine Gerek Yok… 
          Kadınlarda meme kanserinin özellikle son yıllarda görülme sıklığının artığını belirten Hastane Başhekimi Dr. İbrahim Gökhan ÇALIŞKAN “Gölköy Devlet Hastanesi olarak Mamografi hizmeti sunmak çok önemli bir gelişme. Biliyoruz ki kanserde erken teşhis tedavide başarı oranını önemli derecede etkiliyor. Hastanemizdeki “Mamografi Cihazı” ile kadınlarda görülen meme kanserinde tarama ve erken teşhisin en etkin yöntemini vatandaşımızın hizmetine sunmuş olduk. Böylece Gölköy ilçemizin ve çevre ilçelerindeki hastalarımız herhangi başka bir sağlık merkezine gitmeye gerek duymadan burada mamografi çektirme imkânı bulacaklar. Gölköy Devlet Hastanesi olarak hizmet alanımızı ve çeşitliliğimizi tespit ettiğimiz ihtiyaçlar doğrultusunda arttırmaya devam edeceğiz.” dedi.
        Cihazın hastanemize kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ergün YANMAZ’ a, Kamu Hastaneleri Hizmetler Başkanımız Mesut SAKA’ ya, Başhekimimiz Dr. İbrahim Gökhan ÇALIŞKAN’ a ve İdari ve Mali Hizmetler Müdürümüz Ramazan AKKUŞ’ a Gölköy Devlet Hastanesi ailesi ve tüm Gölköy halkı adına teşekkür ederiz.


  • mamografi.jpeg